תקן GMP
Good Manufacturing Practice ( GMP) הוא תקן לתנאי ייצור נאותים.
תקן GMP בתעשיית המזון מגדיר כללי איכות ובקרה על תהליכי ייצור המזון במטרה לנהל ולמנוע סיכונים ולהבטיח איכות מוצר גבוהה ומוצרי מזון בטוחים לשימוש הצרכן.
מעוניין בתקן GMP בסבסוד משרד הכלכלה?
תקן GMP – מי מחויב לעמוד בתקן GMP?
במדינת ישראל יצרני מזון כדוגמת מפעלי תוספי תזונה ומוצרי מזון, מחויבים לעמוד בדרישות תקנות בריאות הציבור (תנאי ייצור נאותים) -התשנ"ג-1993 .
לפי חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו -2015, יצרני מזון מחויבים להחזיק "אישור ייצור נאות"– תקן HACCP או תקן GMP, לגבי סוגי מזונות מסוימים הקבועים בתקנות.
*מפעלים לתוספי תזונה ומפעלים המסמנים מוצרים "ללא גלוטן" מחויבים בעמידה בדרישות תקן GMP.
במידה ומתגלים בעיות באיכות המוצרים או בבטיחות צריכתם, קיימת על היצרנים חובת דיווח למשרד הבריאות.
יתרונות ההסמכה לתקן GMP
1.מפעלי מזון אשר יקפידו על נהלי בקרה ואיכות כדי למנוע את סיכון הצרכנים יספקו ללקוחותיהם מוצרי מזון איכותיים ובטיחותיים יותר. באופן זה הם יבנו לעצמם מוניטין בקרב הלקוחות ויעוררו את שביעות רצונם.
2.יצרנים אשר מייצרים מוצרי מזון בריאים, איכותיים ובטוחים תורמים לכלכה בישראל ולהתנהלות תקינה של תעשיית המזון באופן שכל הצדדים מרוויחים- יצרנים, יבואנים וצרכנים.
3.בקרה ופיקוח על תהליכי הייצור יצמצמו את מספר התקלות במוצרים הסופיים וימנעו מחדלים. יצרני מזון אשר לא יבצעו פעולות אלו עשויים להתמודד עם פגיעה בתדמיתם, חרם צרכנים, חשיפה לתביעות משפטיות וחקירת רשויות הבריאות ואמצעי התקשורת.
תקן GMP – הליך ההסמכה
שלב ראשון– יצרן המזון נדרש לעמוד בדרישת ניהול איכות ובטיחות מזון ולהגיש בקשה לאישור סימון מוצרי מזון בסמל GMP – תנאי ייצור נאותים.
שלב שני– הבקשה מועברת לבדיקה בלשכת הבריאות שבתחומה נמצא המפעל. בנוסף , המהנדס המחוזי יערוך ביקורת במפעל.
שלב שלישי– בשלב זה במידה ויש פערים במסמכים הדרושים, המפעל צריך להשלימם ורק אז התהליך ממשיך.
שלב רביעי– מפעלים העומדים בדרישות תקנת GMP מקבלים היתר לסימון מוצרי המזון בסמל GMP .
מידע נוסף בנושא
GMP תקן
תקן GMP מוכר גם בשמו, תנאי יצור נאותים. מדובר בתקן שהוא חלק בלתי נפרד ממערכת בקרת האיכות במערך הייצור בתעשיית המזון. בין המקומות המחויבים בתקן ניתן למצוא מפעלים לייצור מזון ומקומות המייצרים תוספי תזונה. גם מוצרים המסומנים שאינם מכילים גלוטן, גם הם מחויבים בתקן. במזון אין מקום לתקלות מכיוון שכל תקלה יכולה להיות הרת אסון לצרכנים ולפגוע בהם בצורה קשה מאוד. כדי לעבור את כל התהליך לקבלת התקן, שאינו קל כלל, מומלץ להסתייע בשירותי חברה מומחית לכך, בעלת ניסיון רב. חברת מ. ר שירותי יעוץ איכות ובטיחות מזון המתמחה בתחום, תדאג לכם לכל ההכנות הנדרשות לקבלת התקן.
תקן GMP – ייעוץ חיצוני לקבלת תוצאה מיטבית
אין ספק כי החשיבות של תקן GMP היא רבה ומשמעותית לכל חברה המייצרת מזון. רבות מהחברות והמפעלים, מתקשור בקבלת התקן, מדובר בנהלים כללים שכל חברה צריכה לעמוד בהם לפי דרכי היצור הייחודיים שלה. על החברה ליצור המזון לקבוע בעצמה את הדרך הטובה ביותר ליצירת תהליך איכותי, וכאן נכנסת חברה הייעוץ החיצונית המתמחה בתחום, ומלווה אותה לאורך כל התהליך. החברה החיצונית מסייעת בין השאר להגדיר את כל תהליכי היצור, יצירת עקרונות בסיס ובניית תהליכי ייצור מבוקרים. החברה החיצונית תדאג לכתיבת תהליכים בשפה ברורה וחד משמעית, ותבחן את מיומנות עובדי הייצור תוך תיעוד תהליך היצור בצורה ברורה.
רוצים לקבל את תו התקן GMP עבדו רק עם מומחים
החברה המומחית בארץ לכל נושאי תווי התקן היא מ.ר שירותי ייעוץ איכות ובטיחות מזון. מדובר בחברה בעלת ניסיון רב בתחום. החברה עוסקת בתחום תעשיית המזון בכל הקשור להכנה להסמכה לתקני ניהול בטיחות מזון, הקמה ותחזוקה למערכות איכות ובטיחות מזון של מפעלים וקווי יצור בתחום המזון, תכנון ורישוי עסקי מזון. בחברה מועסקים אנשי מקצוע מהטובים בתחום, ביניהם מומחי בטיחות מזון בכירים, מהנדסי מזון, טכנולוגי מזון ועוד.